Przepis na cake pops

przepis na cake pops

Kociaki spotkały się z ciepłym przyjęciem z Waszej strony
(co cieszy niezmiernie),
dlatego dzisiaj mam kolejną propozycję na cake pops,
tym razem takie „zwyczajne”, okrągłe,
ale (co się zaraz okaże) znacznie prostsze w przygotowaniu :)

przepis na cake popsTen przepis trochę się różni od większości tradycyjnych przepisów na „ciastko-lizaki”,
na jakie można się natknąć w czeluściach internetu,
ponieważ kulki upiekliśmy w specjalnej silikonowej formie do cake pops.
Tak więc odpada tutaj kruszenie ciasta, dodawanie do niego serka mascarpone,
kilkukrotne wstawianie do zamrażalnika i ręczne formowanie kulek.

Taka foremka ma wiele zalet, nie kosztuje majątku (około 30zł, kupiona na portalu na „A”),
jest łatwa w obsłudze i utrzymaniu, a przede wszystkim znacznie usprawnia pracę,
a kuleczki wychodzą niemal idealne, jak z katalogu :)
Po robieniu kotków użycie tej formy było niczym wybawienie, po prostu niebo a ziemia :-)

kolorowe cake popsPrzepis na czekoladowe cake pops z polewą i kolorową posypką

Część I (przygotowanie ciasta) *

Składniki:

1 jajko
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
2 łyżki kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
tabliczka czekolady (najlepiej gorzkiej)

* jeśli się komuś nie chce robić, może kupić gotową mieszankę (np. do babeczek, piernika, ciasta czekoladowego itp.) i przygotować ciasto według instrukcji na opakowaniu :)

wiosenne cake popsPrzygotowanie:

1. Włączamy piekarnik i ustawiamy go na 180 stopni.

2. W misce mieszamy ze sobą składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia,
kakao i czekoladę pokrojoną w bardzo drobną kosteczkę).

3. W drugiej misce mieszamy ze sobą składniki mokre (olej, mleko i jajko),
a następnie łączymy mokre z suchymi (najwygodniej przy pomocy miksera).

4. Przygotowane ciasto nakładamy do dolnej części formy do cake pops’ów, przykrywamy dokładnie górną foremką, układamy na blasze do pieczenia i jedziemy do piekarnika.

5. Pieczemy około 17 minut.

6. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia zanim zaczniemy je dekorować.

forma do cake pops

Część II (czyli dekorowanie):

Składniki:

polewa czekoladowa deserowa
polewa czekoladowa biała
kolorowa posypka cukrowa
patyczki do lizaków

(użyliśmy gotowych polew z torebki, ale oczywiście można je zrobić samemu
rozpuszczając białą i ciemną czekoladę i dodając odrobinę mleka i masła,
ale czekolada musi być dobrej jakości – niestety nie każda wyjdzie) :)

przepis na cake popsI po kolei:

Przekładamy obie polewy do kubków (szklanek) i powoli rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Nie polecam rozpuszczania bezpośrednio „na gazie”, bo wtedy polewa może się przegrzać,
a wtedy gęstnieje i nie będzie się nadawać – musi być jak najbardziej płynna i gładka :)

Czubki patyczków do lizaków moczymy w roztopionej polewie i natychmiast
nabijamy na „kulki” mniej więcej do połowy wysokości.

Delikatnie odstawiamy i… czekamy chwilę aż polewa zastygnie,
unieruchamiając cake pops na patyczkach :)

kolorowe cake popsTeraz najtrudniejsza część, z którą sporo osób ma problemy,
aczkolwiek nam poszło zupełnie bezboleśnie, więc może nie taki diabeł straszny :)

Na początek musimy się upewnić, że kulki dobrze się trzymają na patyczkach,
w przeciwnym razie mogą nam spaść do polewy podczas dekorowania.
Nasze „siedziały” naprawdę mocno, więc nie było problemu :)

Zanurzamy każdą kulkę w polewie (BARDZO ważne jest, żeby nadal była płynna),
delikatnie skapujemy jej nadmiar i od razu dekorujemy kolorową posypką.

Następnie odstawiamy cake pops do całkowitego zastygnięcia, najlepiej w pozycji pionowej :)
Dużym ułatwieniem jest wbicie patyczków np. w styropian, dzięki czemu będą stać stabilnie.
Jeśli polewa jest dobrej jakości (i nie jest zbyt gorąca) to zastygnie dość szybko
unieruchamiając dekoracje i nie będzie nam spływać po patyczku.
Dlatego właśnie gotowe polewy z torebek idealnie się do tego nadają :)

Żeby czekolada naprawdę dobrze się utwardziła,
wskazane jest odstawienie cake pops’ów do lodówki, przynajmniej na godzinkę.

I gotowe! :-)

cake pops z kolorową posypką

Zaręczam, że cake pops z tego przepisu smakują tak samo dobrze jak wyglądają.
Z wierzchu lekko twarde, a w środku niesamowicie puszyste,
po sesji zdjęciowej zniknęły w 10 minut :-)

przepis na cake pops

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *