Jesienny tort jogurtowo śmietanowy ze słonym karmelem

jesienny tortDo tej pory jakoś nie pałałam szczególną miłością do tortów – chyba dlatego, że na rodzinnych uroczystościach pojawiały się zwykle takie z „ciężkimi” kremami na bazie masła i nasączane alkoholem. Wiecie: takie, których można zjeść jeden kawałeczek, bo więcej to już nie da rady ;)  Tak się jednak złożyło, że Mężowy miał niedawno urodziny (nie byle jakie, bo „zmiana kodu” na 3 z przodu)… więc chciałam się wyjątkowo wykazać i machnąć coś „wypasionego” :) Myślałam, myślałam i wymyśliłam: tort na bazie najzwyklejszego ciasta jogurtowego, przełożony masą śmietanową – lekki, nie za słodki, taki zupełnie w sam raz. Do tego podkreślony sosem o smaku słonego karmelu i jesiennymi owocami :-)

Chciałam, żeby tort był wysoki, więc podzieliłam ciasto na dwie jednakowe tortownice 18cm. Robiłam, jak to zwykle ja, trochę „na oko”, mniej więcej z półtorej porcji ulubionego ciasta jogurtowego – stąd poniższy przepis może być ciut niedokładny, chociaż starałam się w miarę możliwości zapamiętać ilość składników. W razie czego zachęcam do eksperymentowania z Waszymi sprawdzonymi przepisami :)

jesienny tort urodzinowyCiasto jogurtowe:
(wystarcza na dwie małe tortownice o średnicy ok 18cm lub jedną dużą 26-28cm)

  • jogurt naturalny (380-400g)
  • 4 jajka
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki śmietany (18%)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z połowy cytryny

W wysokim naczyniu zmiksować jajka z olejem i jogurtem. Dodać cukier, śmietanę i sok z cytryny – ponownie zmiksować. Następnie, ciągle miksując, stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlać do dwóch małych tortownic (lub jednej dużej), wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 35-40 minut (sprawdzić patyczkiem, czy jest już gotowe). Wystudzone pociąć na kilka blatów.

jesienny tort urodzinowyMasa śmietanowa:

  • 500ml śmietany kremówki 36%
  • 500g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

Śmietanę miksować z mascarpone na sztywną masę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Gotową masę wykładać na blaty (starając się w miarę równo podzielić) :) Tort wstawić do lodówki.

Sos karmelowy:
(inspiracja: fotokulinarnie.pl)

  • 100g cukru
  • 20g masła
  • 160ml śmietany 36%
  • dwie (duże) szczypty soli (użyłam himalajskiej)

*Oryginalny przepis mówił, żeby cukier wsypać do garnka z grubym dnem, nie mieszać go przed rozpuszczeniem i uważać, żeby się nie zbrązowił… ale u mnie wszystko poszło nie tak :) Miałam zwykły emaliowany rondelek, cukier zaczął się przypalać, więc zaczęłam go mieszać, aczkolwiek niewiele to pomogło, bo przywarł do dna (zrobiła się taka „skorupa”). Dodałam masło i śmietankę, pojawiły się grudy i wszystko wyglądało niefajnie, ale jak tylko całość się dobrze rozgrzała, to składniki elegancko się połączyły – więc nie ma się co przejmować :) Na koniec dodajemy sól, mieszamy i odstawiamy sos do przestudzenia. Dopiero takim wystudzonym polewamy tort. Świetnie się komponuje z jesiennymi owocami (jabłka, gruszki, winogrona, figi, orzechy itp.) :-) Przechowujemy oczywiście w lodówce.

jesienny tort jogurtowo śmietanowyjesienny tort jogurtowo śmietanowyjesienny tort urodzinowy ze słonym karmelemjesienny tort urodzinowy

tort jogurtowo śmietanowy ze słonym karmelemDzisiaj żegnam się z Wami wyjątkowo słodko ;) Na koniec jeszcze podziękuję za wszystkie odwiedziny i komentarze, trzymajcie się ciepło i do zobaczenia następnym razem :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *