Przepis na muffinki – sówki :)

babeczki sówkiHalloween już blisko, więc zmobilizowaliśmy się wreszcie i publikujemy nasz pierwszy przepis – na „sówkowe” babeczki, również muffinkami albo cupcake’ami nazywane (a to, że akurat sówki chyba nikogo specjalnie nie zdziwi, prawda?) :)

No to jedziemy :)

muffinka sówka

Część I (czyli pieczenie babeczek) *

Składniki na około 20 sztuk:

1 jajko
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
2 łyżki kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
tabliczka czekolady (najlepiej gorzkiej)
papierowe foremki (papilotki)

* jeśli się komuś nie chce robić, może kupić gotową mieszankę do babeczek
i upiec według instrukcji na opakowaniu :)

babeczka sówka

Przygotowanie:

1. Włączamy piekarnik i ustawiamy go na 180 stopni.

2. W misce mieszamy ze sobą składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao i czekoladę pokrojoną w bardzo drobną kosteczkę – około pół na pół centymetra).

3. W drugiej misce mieszamy ze sobą składniki mokre (olej, mleko i jajko), a następnie łączymy mokre z suchymi (najwygodniej przy pomocy miksera).

4. Do papierowych foremek (papilotek) nakładamy masę do około 2/3 wysokości.
Układamy na blasze do pieczenia i jedziemy do piekarnika.

5. Pieczemy około 17 minut.

6. Zostawiamy do wystygnięcia zanim zaczniemy je dekorować.

muffinki sówki

Część II (czyli sówkowe dekoracje):

Składniki:

opakowanie ciasteczek Oreo (lub innych tego typu)
polewa czekoladowa (gotowa z torebki lub można zrobić samemu)
kolorowe draże
płatki migdałowe

muffinki sówki

No to do dzieła! :)

Najpierw należy przedzielić każde Oreo na pół, tak, żeby z obu stron było mniej więcej po równo białego nadzienia – to jest w zasadzie najtrudniejszy element, bo ciasteczka nie chcą
się przepoławiać tak pięknie jak w reklamie :)

My używamy do tego celu nitki – po prostu przecinamy ciastka w połowie
bardzo naprężoną nitką – trochę czasu trzeba na to poświęcić zanim dojdzie się do wprawy,
ale efekt końcowy to wynagradza :)

Przygotowujemy również ćwiartki Oreo na „brwi” sowy, płatki migdałowe i draże.

muffinki sówki

Następnie muffinki dekoruje się w zasadzie pojedynczo:

1. wylewamy trochę polewy czekoladowej na każdą babeczkę
2. przyklejamy dwie połówki Oreo w miejscu oczu
3. brwi robimy z ćwiartek Oreo lub układamy z płatków migdałowych
i… czekamy chwilkę aż polewa czekoladowa zastygnie, unieruchamiając dekoracje :)

„Oczy” sówek robimy z czekoladowych draży, również przyklejając je na polewę,
natomiast „dzioby” delikatnie wbijamy w ciasto…

 i gotowe! ;-)

sowie muffinkiTakie sówki na pewno sprawdzą się na wszelkich przyjęciach
ciesząc dzieci i… te „większe dzieci” również :)

Smacznego! ;-)

sowia muffinka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *