Przepis na muffinki – sówki :)
Halloween już blisko, więc zmobilizowaliśmy się wreszcie i publikujemy nasz pierwszy przepis – na „sówkowe” babeczki, również muffinkami albo cupcake’ami nazywane (a to, że akurat sówki chyba nikogo specjalnie nie zdziwi, prawda?) :)
No to jedziemy :)
Część I (czyli pieczenie babeczek) *
Składniki na około 20 sztuk:
1 jajko
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
2 łyżki kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
tabliczka czekolady (najlepiej gorzkiej)
papierowe foremki (papilotki)
* jeśli się komuś nie chce robić, może kupić gotową mieszankę do babeczek
i upiec według instrukcji na opakowaniu :)
Przygotowanie:
1. Włączamy piekarnik i ustawiamy go na 180 stopni.
2. W misce mieszamy ze sobą składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao i czekoladę pokrojoną w bardzo drobną kosteczkę – około pół na pół centymetra).
3. W drugiej misce mieszamy ze sobą składniki mokre (olej, mleko i jajko), a następnie łączymy mokre z suchymi (najwygodniej przy pomocy miksera).
4. Do papierowych foremek (papilotek) nakładamy masę do około 2/3 wysokości.
Układamy na blasze do pieczenia i jedziemy do piekarnika.
5. Pieczemy około 17 minut.
6. Zostawiamy do wystygnięcia zanim zaczniemy je dekorować.
Część II (czyli sówkowe dekoracje):
Składniki:
opakowanie ciasteczek Oreo (lub innych tego typu)
polewa czekoladowa (gotowa z torebki lub można zrobić samemu)
kolorowe draże
płatki migdałowe
No to do dzieła! :)
Najpierw należy przedzielić każde Oreo na pół, tak, żeby z obu stron było mniej więcej po równo białego nadzienia – to jest w zasadzie najtrudniejszy element, bo ciasteczka nie chcą
się przepoławiać tak pięknie jak w reklamie :)
My używamy do tego celu nitki – po prostu przecinamy ciastka w połowie
bardzo naprężoną nitką – trochę czasu trzeba na to poświęcić zanim dojdzie się do wprawy,
ale efekt końcowy to wynagradza :)
Przygotowujemy również ćwiartki Oreo na „brwi” sowy, płatki migdałowe i draże.
Następnie muffinki dekoruje się w zasadzie pojedynczo:
1. wylewamy trochę polewy czekoladowej na każdą babeczkę
2. przyklejamy dwie połówki Oreo w miejscu oczu
3. brwi robimy z ćwiartek Oreo lub układamy z płatków migdałowych
i… czekamy chwilkę aż polewa czekoladowa zastygnie, unieruchamiając dekoracje :)
„Oczy” sówek robimy z czekoladowych draży, również przyklejając je na polewę,
natomiast „dzioby” delikatnie wbijamy w ciasto…
i gotowe! ;-)
Takie sówki na pewno sprawdzą się na wszelkich przyjęciach
ciesząc dzieci i… te „większe dzieci” również :)
Smacznego! ;-)